Katakombene er underjordiske huler de første kristne gravde ut for å begrave sine døde. Utgravingen startet i det andre århundre etter Kristus.

Katakombene i Roma

På denne tiden var det mest vanlig å kremere de døde og det var ikke tillatt å begrave døde innenfor byens grenser. Men de kristne ønsket å begrave sine kjære, på samme måte Jesus hadde blitt gravlagt. Katakombene ble løsningen.

Grunnen under Roma består av vulkansk fjell som er mykt og dermed enkelt å gjøre utgravinger i. Det er funnet over 40 forskjellige katakomber med flere kilometer med huleganger. Katakombene ligger på mellom 7 og 19 meters dyp.

I huleveggene ble det gravd ut nisjer der de døde ble lagt. Her ble lagt vanlige fattigfolk, men katakombene er mest kjent som gravsted for martyrene. Katakombene har i dag navn etter martyrene som angivelig skal være gravlagt der.

Det sies at de første kristne brukte katakombene som skjulested under forfølgelsene de ble utsatt for. Det er imidlertid usikkert om dette er historisk korrekt.

I dag er det fem katakomber som er åpne for publikum:

St. Agnes katakomben
Stengt søndag morgen og mandag ettermiddag
Adresse: Via Nomentana 349

Priscilla katakomben
Stengt mandager
Adresse: Via Salaria 430

Domitilla katakomben
Dette er den eldste og samtidig best bevarte katakomben, og den eneste som fortsatt inneholder menneskeben. Den ble gjenoppdaget i 1593 og store deler ble rekonstruert i 1870. Katakomben består av 15 kilometer huleganger.
Stengt tirsdager
Adresse: Via delle Sette Chiese 282

St. Sebastian katakomben
Stengt søndager
Adresse: Via Appia Antica 136

St. Callisto (Callixtus) katakomben
Stengt onsdager
Adresse: Via Appia Antica 126

Bestill billetter her (med laveste pris garanti).

Støtt oss - benytt våre partnere