Storbyferier blir mer og mer populært, og veldig mange nordmenn liker å reise til forskjellige europeiske byer for en oval weekend. Men ikke så mange legger turen til Bucuresti. Er det en god grunn til det eller kimser vi av Bucuresti uten grunn?

Gamlebyen i Bucuresti

Gamlebyen i Bucuresti. Foto: romaniatourstore.com

Bucuresti ligger en tre timers flytur unna Norge. Vi fant de billigste billettene med Wizz Air og Blue Air. Drøye 2000 kroner for to personer tur/retur er ikke ille.

Bucuresti opplevde en trist tid under kommunismen,  særlig da de ble ledet av stormannsgale Ceaușescu. På nittitallet bodde det 20.000 barn helt ned i 2 års alderen i kloakksystemet under Bucuresti. Hele byen var i en elendig forfatning, bortsett fra palasset til Ceaușescu. Men etter diktatorens fall, og etter at Romania ble med i EU, har byen blitt pusset opp hus for hus. Det er fortsatt mye å ta tak i, men gamlebyen med sine mange gågater er nå restaurert og framstår som en trendy og sjarmerende bykjerne.

The Mansion Boutique Hotel

Prisnivået i Bucuresti er behagelig lavt. Man kan lett finne et bra hotellrom til rundt 500 pr. natt. Vi valgte å flotte oss litt og valgte The Mansion Boutique Hotel beliggende i en gågate i gamlebyen, altså nøyaktig der man ønsker å bo når man er i Bucuresti. Det var et særdeles heldig valg.

For en billigere penge enn flytoget koster i Norge ble vi hentet på flyplassen i en svart Mercedes og kjørt rett til hotellet. Siden hotellet ligger i en gågate måtte bilen stoppe 100 meter fra hotellet. Der ventet det en kar som tok bagasjen vår og geleidet oss fram. Selve innsjekking foregikk sittende og med champagne! Rommene har ikke nummer, men navn som representerer stilen rommet er dekorert i. Vårt het «Minimalist» og var et svært romslig og komfortabelt rom, selvsagt i moderne og minimalistisk stil og med et stort, deilig badekar.

Vi møtte bare hyggelige og vennlige ansatte, og atmosfæren var veldig avslappet og upretensiøs. Frokosten var bare ok, men til 1000 kroner døgnet er dette hotellet et kupp og det selvsagte valget når vi skal tilbake til Bucuresti. For det skal vi.

Les også: Se hele vår anmeldelse av The Mansion Boutique Hotel

Boho-rommet på The Mansion Boutique Hotel

Boho-rommet på The Mansion Boutique Hotel

Resepsjonen i The Mansion Boutique Hotel

Resepsjonen på The Mansion Boutique Hotel

Restauranter og barer

Gamlebyen i Bucuresti består av et nettverk av gågater, og her vrimler det av restauranter, puber og utesteder. I sommerhalvåret er det et yrende liv i gatene og alle restaurantene har servering utendørs. Denne gangen var vi der en helg midt i januar og da var alt mer stille og rolig. For å si det med en gang: januar er nok ikke den beste måneden å besøke Bucuresti. Det blåste mye og var bitende kaldt.

Begge kveldene vi var der spiste vi på en liten og hyggelig restaurant kalt Aubergine. Veggene var kledt med gamle dører; et morsomt påfunn som ga et rustikt preg over restauranten. Menyen var fristende og maten var god. Min favoritt ble Rib eye steak, lammeskanken jeg prøvde var litt tørr. Stort pluss for å ha egen veganmeny. Det var overraskende mange retter med fisk og skalldyr på menyen, men jeg styrer alltid unna det når jeg er i en by langt fra kysten. Men hvem vet, kanskje jeg gikk glipp av noe?

Det er flere typisk britiske puber i gamlebyen med godt utvalg av øl og enkel og god pubmat. Vi prøvde Kilkenny Irish Pub til lunsj og det var absolutt et bra sted.

I Bucuresti finner man også verdens kuleste gastro pub, nemlig Distrikt 42. Digg mat, gode drinker, hyggelig betjening og fantastisk steampunk kunst! Bør oppleves.

Restaurant Aubergine i Bucuresti

Restaurant Aubergine bruker gamle dører som panel

Distrikt 42 i Bucuresti

Et lite innblikk i steampunk-stilen på Distrikt 42

Kontraster

Dette ble en kontrastfylt tur for oss. Hovedformålet med reisen var å besøke et hjelpearbeid for sigøynerbarn litt utenfor Bucuresti. Det er nesten ikke til å tro at mennesker i Europa i 2018 lever under slike elendige forhold. Vi møtte en familie med to voksne og fem barn som akkurat hadde fått hjelp til å bygge et ekstra rom med ordentlig gulv og isolasjon i veggene. Før dette levde de i et skur på ca. 15 m² uten isolasjon og med jordgulv. Når det er 10 minusgrader,  og vinden blåser rett gjennom huset, er det på grensen til hva man kan overleve. Denne familien ble oppdaget for tre måneder siden da de bokstavelig talt holdt på å dø av sult. Nå har de heldigvis fått hjelp og framtiden ser lysere ut.

Tilbake på hotellet, litt frosne etter å ha vært ute i kulda, var det deilig å legge seg i det store badekaret. Men det føltes samtidig som en absurd kontrast i forhold til hva vi akkurat hadde opplevd. Vi må aldri glemme å være takknemlig for at vi har det så godt, og vi må aldri glemme å hjelpe de som ikke har det slik.

Huset til familien vi besøkte

Huset til familien vi besøkte – for tre måneder siden bodde de i den grå delen til høyre. Den hvite delen er det nye påbygget.

Familien vi besøkte.

En fornøyd familie på syv i det nye påbygget. Lederen for hjelpearbeidet til venstre.

Støtt oss - benytt våre partnere